Odtwarzanie gospodarczego dziedzictwa Warmii i Mazur poprzez przywracanie tradycji piekarniczo-cukierniczych w kompleksie usługowo-hotelowym w Warchałach w ramach Poddziałania 1.5.2 RPO WM
Pakietowanie ofert kompleksu usługowo-hotelowego w Warchałach w ramach Poddziałania 1.4.2 RPO WM
Odtwarzanie gospodarczego dziedzictwa Warmii i Mazur poprzez przywracanie tradycji piekarniczo – cukierniczych w kompleksie usługowo hotelowym w Warchałach Firma GRAŻYNA TOMCZAK realizuje projekt ukierunkowany na wzmocnienie konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku regionalnym i krajowym oraz stworzenie lepszych warunków do rozwoju poprzez budowę budynku produkcyjnego z częścią konsumpcyjną oraz zakup wyposażenia, maszyn produkcyjnych na potrzeby dostosowania procesu produkcyjnego oraz technologii produkcji do produkcji tradycyjnej, uzyskania (odtwarzania) pierwotnych (historycznych) właściwości i wzorów produktu oraz przywrócenia tradycyjnego zawodu piekarza i cukiernika.
Realizacja inwestycji polegać będzie na:
1. Budowie budynku produkcyjnego
2. Zakupie maszyn i urządzeń: technologia kuchni, baru i wydawki, mebli i stołów, krzeseł, hokerów, audio-video, komór chłodniczych
Projekt pozwoli na zniwelowanie obecnych ograniczeń rozwoju działalności przedsiębiorstwa, tj. niewystarczającej ilości wytwarzanych produktów – brak w pełni zautomatyzowanej linii technologicznej do produkcji tradycyjnych wyrobów.
W wyniku realizacji projektu nastąpi realizacja następujących celów:
− Poprawa warunków pracy i zwiększenie bezpieczeństwa pracy w przedsiębiorstwie, dzięki ułożeniu nowego ciągu technologicznego zapewniającego zasady BHP oraz eliminacja procesów z wykorzystaniem ręcznych, półautomatycznych urządzeń
− Poprawa konkurencyjności na rynku regionalnym i krajowym dzięki podniesieniu jakości produktowych wyrobów oraz zwiększenie szybkości i ilości wytwarzania co wpłynie na zwiększenie asortymentu
− Wprowadzenie nowych / ulepszenie produktów / usług dzięki ulepszeniu oferowanych produktów poprzez wzrost ilości i jakości wytwarzanych produktów – produkowane w oparciu o tradycyjne receptury oraz w oparciu o tradycyjne składniki
− Ilościowy wzrost zdolności sprzedaży
− Obniżenie kosztów działalności
− Ochrona środowiska naturalnego dzięki zakupowi urządzeń charakteryzujących się niskim poborem energii elektrycznej co pozwoli pośrednio na obniżenie emisji CO2 do atmosfery
Realizacja projektu współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w Ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko – Mazurskiego na lata
2014 – 2020.